Evenimentul urmatorEvenimentul anterior

Artemide si lumina viitorului

Artemide combate razboiul luminii - “Viitorul nostru il reprezinta iluminatul cu led-uri”
Vechile surse incandescente vor disparea si societatea condusa de Ernesto Gismondi se pregateste de o schimbare.”Este o alta cale de a infrunta deficitul energetic cu succes”(Marcella Gabbiano la "Affari&Finanza" – 14/9/2009).
 
Unele persoane isi fac stoc, pentru ca nu doresc sa renunte la lumina calda si placuta a surselor traditionale. Dar altii vad deja in noile prevederi, un nou punct de vedere pentru protectia planetei.
In Martie, Comisia Europeana publica in Jurnalul Oficial directivele care prevad disparitia surselor vechi, asa-numitele surse incandescente ”vor fi inlocuite sistematic cu unele mai eficiente din noua generatie ceea ce inseamna salvari semnificative de energie, reducerea poluarii mediului si a emisiilor de gaze care provoaca schimbari ale climei” spun expertii Comisiei Europene.
 
1 Septembrie da startul primei faze din cele trei stipulate de lege, de acum pana in 2016, anul interdictiei surselor traditionale.Teoretic, inceputul acestei luni reprezinta sfarsitul vanzarilor surselor incandescente, practic vor fi vandute pana se vor epuiza stocurile. Deasemenea, este adevarat ca pentru alte “modele” care sunt cunoscute ca ineficiente, se realizeaza raportul performanta – consum.
 
Aceasta decizie a iscat numeroase dispute. Adevarat, spun opozantii, lumina traditionala nu conduce la economii privind energia, dar nu este important daca faci comparatie intre consumul aparatelor electrocasnice si echipamentele industriale.Ar trebui sa se ia in considerare, ca productiile din noua generatie a becurilor – halogen sau led-uri – sunt “reci” si nu creeaza o ambianta. Atunci se pune aceeasi problema si pentru sursele fluorescente. Ele sunt intr-adevar produse moderne si inovative, asigura economia de energie, dar contin substante nocive.Aceste intrebari si obiectii au fost transmise de Ernesto Gismondi, o figura exceptionala in domeniul iluminatului.
 
Cu societatea sa, Artemide (24 filiale, 48 showroom-uri monomarca in cele mai mari orase din lume, cu amprenta in 83 tari si o cifra de afecri de 127 milioane Eur in 2008), el este pe piata din 1960. Si “lampile” sale sunt expuse in muzeele din toata lumea. “Doua mari concepte ar trebui sa stea la baza muncii noastre: responsabilitatea sociala si inovatie. Nu poti schimba lumea si mai mult, nu poti sa o distrugi. In timp ce se cauta surse de energie alternative, ceea ce putem face cel mai bine, este sa reducem consumul surselor traditionale. Noile directive duc in directia buna: ajuta la salvarea puterii electrice”.